workshops

Ayurveda is een diep doordachte leer die gezondheid ziet als een specifiek evenwicht in de mens, rekening houdend met leeftijd, levenscycli, uiterlijke omstandigheden zoals geografische en seizoensgebonden factoren en die we dus zeer individueel moeten benaderen. Het woord Ayurveda is Sanskriet en afgeleid van ‘Ayur’ (combinatie van lichaam, geest en ziel of leven) en ‘Veda’ (kennis). Het gaat dus om ‘kennis van het leven’! Deze kennis geef ik graag door aan de hand van inspirerende workshops

=

lezingen

=

kookcursus met reinigingsweek

=

zelf leren masseren

lezingen

introductie ayurveda

Een van de basistoepassingen van Ayurveda is het op punt stellen van een specifiek dieet in overeenstemming met de constitutiebepaling en de aanbevolen behandeling. Daarvoor gebruikt Ayurveda de basistaal van de 5 elementen (ether, lucht, vuur, water en aarde) en hun kwaliteiten.

We leren de werkzaamheid ervan zien in de wisseling van de seizoenen, de levenscycli, de dagindeling, de planten, vruchten en dieren, enz… De dosha’s als weergave van een specifieke combinatie van de 5 elementen functionerend in het menselijk lichaam, brengt ons tot de typologieën van vata, pitta en kapha.

Wat is onze natuurlijke aard en hoe weten we wat goed voor ons is? Wat we bij voorkeur eten of beter laten? We gaan op zoek en oefenen naar hartenlust!

duur: 2 dagdelen of 4 avonden
prijs op aanvraag

introductie ayurveda & voeding

 Ayurveda is gebaseerd op de vijf-elementenleer en kent 6 smaken: zoet, zuur, zout, scherp, bitter en wrang. Iedere smaak is samengesteld uit 2 elementen. Deze elementen zijn de bouwstenen van ons lichaam en van de hele natuur. Zij dienen om de spijsvertering te optimaliseren en om een volwaardige maaltijd samen te stellen.

In de winter nemen we volgens Ayurveda voedingsbestanddelen tot ons die verwarmen en voeden, verrijkt met specierijen die allerlei toegevoegde waarden hebben.

In de lente zouden we volgens Ayurveda meer  zure, scherpe en bittere maaltijden moeten nuttigen om het lichaam te reinigen en te ontdoen van de vetten in de winter. In deze workshop krijg je toelichting en concrete informatie over het bereiden van evenwichtige maaltijden voor ieder seizoen.

duur: 2 dagdelen of 4 avonden
prijs op aanvraag

lenteaanbod

ayurvedische kookcursus
met reinigingsweek

De lente is volgens Ayurveda het seizoen waar het element kapha sterk stijgt, alles vorm en kleur krijgt en het stilaan warmer wordt, ook al is er nog veel vochtigheid en koude wind (vata). 

Om ons klaar te maken voor het komende seizoen dienen we de opgeslagen (en het teveel aan) vetten van de voorbije winter uit het lichaam te elimineren en het bloed te zuiveren: de elementen vuur, lucht en water helpen ons hierbij. Het is goed om voedingsbestanddelen tot ons te nemen die vooral de smaken zuur, scherp en bitter in zich hebben.

Dit zijn de gerechten die de verbranding stimuleren en de slijmen oplossen. Doorgaans zijn dit de lokale seizoensgroenten. Maar met de kennis van Ayurveda kunnen we er nog enkele extra aan toevoegen. 

Februari, maart en april zijn de maanden bij uitstek om het lichaam te reinigen.Toch is zuiveren in Ayurveda geen vastenprogramma! Het beoogt wel een fysieke en energetische zuivering, onderbouwd vanuit de holistische benadering van gezondheid.

Onze basismaaltijd voor één week bestaat uit kitcheri (een volwaardige rijst-linzenmaaltijd met groenten), afgewisseld met soepen en thee’s.

In een kookles demonstratie waar we samen aan de slag gaan, krijg je tekst en uitleg alsook de bijbehorende ingrediënten (linzen, groenten en kruiden) om gedurende één week op zelfstandige basis verder te gaan. De opvolging kan telefonisch of per email. Je kan ook kiezen voor een individueel consult.

zelf leren masseren

massage met aromatische oliën

In 3 dagsessies word je ingewijd in de aloude technieken van een Ayurvedische massage. We kiezen voor een kalmerende, harmoniserende vorm waarbij de herhaling van de beweging helpt om ons inlevingsvermogen te ontwikkelen en te verfijnen. We gebruiken daarbij een warme, geurige Oosterse olie én maken kennis met een aantal etherische oliën. Specifieke marmapunten en enkele technieken zoals effleureren, kneden, tapoteren, de vloeiende vlinderbeweging komen aan bod.

duur: 3 dagdelen of 6 avonden
prijs op aanvraag

voetmassage of marma voetmassage

Marma-punten zijn lichaamspunten, waar energie (prana) samenkomt. Een prana-voetmassage kan hetzelfde effect hebben als een volledige lichaamsmassage.

Deze marmapunten zijn verbonden met de zenuwkanalen die naar verschillende organen en weefsels in het lichaam voeren. Hier lost zachte druk blokkades op, waardoor levensenergie weer vrij kan stromen en het lichaam met nieuw leven wordt gevoed.

duur: 3 dagdelen of 6 avonden
prijs op aanvraag

Stuur een e-mail en blijf op de hoogte met de Auroveda nieuwsbrief